Wilderness First Aid Mountain (WFAM)

Een unieke cursus als aanvulling op de Wilderness First Aid (WFA) gegeven door artsen getraind in expeditie en wildernis geneeskunde (Outdoor Medicine/Hoogtegeneeskunde Nederland). De WFAM is een specialistische cursus gericht op de niet-medisch geschoolde professional & liefhebber die trektochten, vreemde voettochten en expedities onderneemt maar met name begeleidt naar gebieden boven de 4000 meter waar niet direct medische hulp voor handen is. Medische kennis vooraf is noodzakelijk in de vorm van een geldig WFA certificaat of een soortgelijke geldige vooropleiding. De inhoud van de cursus volgt de meest belangrijke richtlijnen en algemene standaarden van de Wilderness Medical Society (WMS) en de UIAA.

Wanneer?

Oktober - november 2022
Wij zijn in staat de cursus te geven op aanvraag. Vanaf 6 personen tot maximaal 12 personen kunnen we samen met u naar een mogelijkheid zoeken. De aanvraag moet minimaal 3 maanden voor de geplande datum gedaan worden.
Voor informatie kunt u contact opnemen met info@outdoormedicine.org.

Profiel van de cursist

Gericht op de professional en de fanatieke liefhebber van het buitenleven op trektochten, vreemde voettochten en expedities. Certificering is gebaseerd op inzet en vaardigheid van de deelnemers tijdens de gehele cursus, 100% aanwezigheid is hiervoor noodzakelijk. De e-learning voorafgaand aan de cursus dient afgerond te zijn anders kan de deelname niet plaatsvinden. Afsluitend dient het examen gehaald te worden. Deelnemers moeten minstens 16 jaar oud zijn om te participeren in deze cursus. Wie nog geen 18 jaar is heeft schriftelijke toestemming nodig van ouder of voogd. Medische kennis vooraf is noodzakelijk in de vorm van een geldige WFA of gelijkende cursus.

Programma

Tijdens deze zeer intensieve cursus leer je een aantal diagnoses stellen en te behandelen. We behandelen de medicamenteuze inhoud van je medische kit. We zullen ingaan op algemene en hoogte gerelateerde ziektebeelden en ziektebeelden op hoogte en levensreddende (be)handelingen hiervoor. De behandelrichtlijn voor de drie belangrijkste hoogte gerelateerde aandoeningen zal uitvoerig besproken worden.
De cursus bestaat uit een dag van instructie en praktijk maar wordt voorafgegaan door een dag thuisstudie in de vorm van een e-learning. De e-learning is vanaf een maand voor de start van de cursus beschikbaar en kan in meerdere fases gemaakt worden.

Certificering

De cursus bestaat uit een dag van instructie en praktijk maar wordt voorafgegaan door een dag thuisstudie in de vorm van een e-learning. Na een succesvolle afronding ontvangen de deelnemer aan de cursus een certificaat. Certificaten zijn drie jaar geldig. Voor verlenging dient de cursist de WFAM-cursus te herhalen.
Na het succesvol afronden van deze cursus is de cursist in staat op een kwalitatief goed niveau medisch in te grijpen waar nodig. De NKBV en de UIAA medische commissie ondersteunen deze cursus.

Locatie

De cursus vindt plaats in en rondom het terrein van het Stayokay Hostel Soest, gelegen in een bosrijke omgeving met de Soester Duinen op steenworp afstand.
Het betreft een 1-daagse cursus o.l.v. artsen getraind in wildernis en expeditie geneeskunde inclusief cursusmateriaal, een e-learning en een (online) examen. Bij het behalen van het examen wordt een certificaat uitgereikt, daarnaast krijgt iedere deelnemer een bewijs van deelname.

Stacks Image 104

Foto van conferentie ruimte in de Stayokay te Soest.

Last Published: Dinsdag, 30 November 2021