De fysiologische veranderingen die optreden op hoogte zijn legio. Ondanks dat de aanpassingen meestal gewenst zijn kunnen ze ook voor problemen zorgen!

Veranderingen bij het gaan naar hoogte

Prachtige heldere luchten, felle zon, wolken onder de voeten en een zuivere lucht. Wanneer men naar hoogte gaat verandert de omgeving mee. Hetgeen hier beschreven is zijn de zichtbare veranderingen. De veranderingen waar men geen weet van heeft spelen zich af in ons lichaam. Die paar passen extra om als eerste op de col te zijn vallen zwaar. De ademhaling neemt in frequentie en diepte toe en er moet ineens vaker geplast worden zonder dat er nu zoveel gedronken is. Het eten smaakt minder en de behoefte om te eten is afgenomen. Die hoofdpijn wordt nu ook wel vervelend, wat gebeurt er toch met ons lichaam.
Door de hoogte verandert de barometerdruk. Door deze afgenomen barometerdruk zal de beschikbare hoeveelheid zuurstof dalen en zal het lichaam zich gaan aanpassen, dit heet acclimatiseren. Het Wasserman model beschrijft het zuurstoftransport van de lucht naar de zuurstoffabrieken van ons lichaam (de mitochondriën). De hoofdstukken binnen deze rubriek beschrijven de verplaatsing van zuurstof van de lucht naar de mitochondriën en de barrières die opgeworpen worden door de hoogte. Om deze hoofdstukken te begrijpen is enige medische kennis noodzakelijk.

Het Wasserman model

My Graphic

Last Published: 19 December 2021