Stacks Image 711

Over de Kilimanjaro

,,Het is best een spannende beklimming, fysiek zwaar, zeker met bepakking. Je moet echt een behoorlijke conditie hebben. Eigenlijk is het onverantwoord wat er op die berg gebeurt, wat er allemaal voorbij komt. Die berg wordt zo commercieel uitgeput. De Tanzaniaanse overheid maakt er een melkkoe van. Ze zitten ook niet op slechte berichten te wachten. Ik hoorde dat er vrijdag nog iemand was overleden op de berg.'' 

lees volledige artikel
Stacks Image 734

Stemmen horen op de berg

Is dit dan het bewijs dat de verschrikkelijke sneeuwman alleen bestaat in ons gestoorde brein op hoogte? Het voorkomen van hallucinaties op hoogte is tot nu toe altijd toegeschreven aan hoogteziekte maar een recente publicatie laat door middel van cluster analyse zien dat er drie verschillende groepen kunnen worden gedetecteerd in een data verzameling met de verdenking op een psychose. In 28% van de gevallen in deze data verzameling gaat het om een geïsoleerde psychose en is er geen sprake van hoogteziekte.

lees volledige artikel
Stacks Image 763

Mt Everest en de tol voor de beklimming

Het hoog(s)te punt van de deze aarde, Mt. Everest kent ook vele diepte punten. Het artikel beschrijft 5 klimmers die zijn overleden op de berg en meestal na een "succesvolle beklimming". Het bereiken van de top van Mt. Everest betekent dat de klimmer halverwege is. Er moet genoeg energie overblijven voor de terugweg om de beklimming af te maken. Een interessant en intrigerend artikel over de aantrekkingskracht van een berg waarvoor mensen hun leven geven.

Lees volledige artikel
Agenda

Last published: Donderdag, Juni 06, 2019